Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, iunie 19, 2024

Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g

NewsMed
NewsMed

27 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 315

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g

Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g (denumire comercială: Aciclovir; DCI: Aciclovirum) este un antiviral, mai exact un analog al unui nucleozid purinic. Bioprecursor fiind, Aciclovirul trebuie activat de enzime celulare.  Aciclovir crema este un chimioterapic local, fiind utilizat în tratarea leziunilor apărute la nivelul pielii în urma primoinfecției sau recidivei cu virusul herpetic.

Un tub conține 5g sau 15g cremă, care are în alcătuire substanța activă (50mg/g aciclovir) și excipienți (precum apă purificată, octildidecanol, alcool cetostearilic, parafină lichidă, glicerol, para-hidroxibenzoat de propil, para-hidroxibenzoat de metil). Consistența este cremoasă, omogenă, fără aglomerări de particule, culoarea este albă (nu este indicată utilizarea Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g în urma unor eventuale modificări ale aspectului).

2. Indicații și contraindicații

Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g se recomandă pentru tratarea infecțiilor cu Herpes simplex tip 1 sau tip 2 (apărute la nivelul pielii, fiind inclus și cel de la nivel genital). Atenție: în cazuri de infecții cu VVZ (virusul varicelo-zosterian: varicela ca primoinfecție, respectiv zona zoster ca recidive), de sistem imun supresat sau de infecții severe cu VHS (virus herpes simplex), este de preferat administrarea de Aciclovir sub formă de comprimate.

Nu se utilizează Aciclovir în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate la aciclovir sau la vreun alt component;
  • Hipersensibilitate la alte antivirale (spre exemplu: Penciclovir, Ganciclovir, Valaciclovir, Famciclovir etc.);
  • Imunodeficiență (dobândită în urma infecției cu virusul HIV, unui transplant etc.).

3. Reacții adverse și supradozajul

Reacții adverse pot apărea în urma administrării oricărui medicament (incluzând Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g), însă numărul cazurilor este redus. Referitor la Aciclovir crema, s-au enunțat manifestări cutanate (precum înroșirea pielii, erupții, senzații de mâncărime, de arsură sau de înțepături, uscarea și descuamarea pielii, dermatita de contact), umflarea feței sau limbii, respirație dificilă.

De obicei, aceste manifestări dispar la oprirea administrării de Aciclovir. Însă în cazul în care una dintre reacțiile enunțate  se agravează, consultați medicul sau farmacistul.

Nu a fost raportat niciun caz de supradozaj.

4. Interacțiuni și atenționări speciale

Înaintea începerii oricărei administrări, anunțați medicul cu privire la alte afecțiuni ale dvs. (digestive, hepatice, renale, imunitare etc.), acestea putând duce la modificarea schemei de tratament. Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză trebuie să utilizeze Aciclovirul cu precauție, unele forme farmaceutice ale Aciclovirului putând avea în componență lactoză.

De asemenea, anunțați medicul în legătură cu alte medicamente pe care le-ați administrat de curând, inclusiv suplimente alimentare. Acestea pot interacționa cu Aciclovir.

Nu se cunoaște dacă Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g poate influența conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor, afectând capacitatea de concentrare.

Nu se cunosc efectele adverse ale medicamentului pe durata sarcinii, de aceea este de dorit ca tratamentul să fie început după luarea în calcul atât a beneficiilor, cât mai ales a riscurilor. Aciclovir este secretat în laptele matern, astfel este contraindicat femeilor care alăptează.

5. Doze și mod de administrare

Urmați recomandările medicului sau farmacistului în legătură cu modul de administrare al medicamentului.

Este indicat ca tratamentul cu Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g să debuteze cât mai devreme, de preferat încă de la primele simptome (senzații de usturime, mâncărime, arsură, durere, hipersensibilitate, amorțeală), înaintea apariției veziculelor. Cu toate acestea, administrarea poate începe și după apariția leziunilor herpetice.

Aplicare:

Încercați să evitați pe cât posibil atingerea leziunilor, pentru a minimiza șansele răspândirii infecției. Crema se aplică în strat subțire, cu mâinile spălate cu apă și săpun.

Nu se utilizează Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g la nivelul ochilor, în interiorul gurii sau vaginului. Dacă ajunge la nivel ocular, clătiți bine cu apă din abundență.

Doză și perioadă:

O aplicare de 5 ori pe zi, din 4 în 4 ore (atât pentru adulți, cât și pentru copii), pentru 4-5 zile. Dacă veziculele nu au dispărut complet, se continuă tratamentul pentru încă 5 zile. Dacă după 10 zile de tratament continuu, leziunile nu sunt vindecate, atunci adresați-vă medicului!

6. Alte informații

Dacă ați uitat să vă administrați o doză de Aciclovir Hyperion cremă 50mg/g: Este de preferat să îl luați imediat ce vă amintiți, însă evitați să luați o doză dublă.

Dacă utilizați mai mult decât trebuie:  Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Sarcina și alăptarea: Adresați-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament. Pentru mai multe detalii, vedeți punctul 4).

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor: Pentru mai multe detalii, vedeți punctul 4).

Cum se păstrează Aciclovirul: Nu sunt necesare condiții speciale.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor!

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj!

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!