Distribuie Articolul

1) Denumirea, compoziția și clasa de medicamente din care face parte Alcaine

Alcaine este o soluție oftalmică de uz topic care face parte din clasa de medicamente: anestezice locale. Substanța activă este clorhidratul de proparacaină 0,5%. Conservant: clorura de benzalconiu 0,01%. Excipienți : glicerină şi apă purificată. Pentru menținerea pH-ului soluției între 4,0 şi 6,0, acesta se ajustează cu acid clorhidric şi/sau hidroxid de sodiu. Fiecare ml de soluție conține 5 mg de de substanța activă. Alcaine are un rol anestezic rapid care durează aproximativ 10-20 de minute.

2) Indicații şi contraindicații

Indicații

Este indicat ȋn procedurile oftalmologice care necesită anestezie locală de suprafață, de scurtă durată (10-20 minute):

  • tonometrie (de notat că acum se folosește mai mult tonometria non-contact care evită folosirea soluțiilor anestezice).
  • examinări gonioscopice ( de exemplu ȋn studierea glaucomului).
  • prelevarea de frotiu cornean sau conjunctival.
  • scoaterea corpilor străini.

Contraindicaţii

Este contraindicat pacienților cu reacții de hipersensibilizare la oricare dintre ingredientele acestei soluții oftalmice.

3) Reacţii adverse și supradozajul cu Alcaine

Reacţii adverse

Alcaine poate provca:

  • senzația de arsură, ȋnţepături, ȋnroşire la nivelul ochiului.
  • lăcrimare intensificată.
  • reacție rară dar imediată şi severă, aparent hiperalergică caracterizată prin inflamație corneeană acută, intensă şi difuză.

Precauții la utilizarea de Alcaine

Nu se folosește pentru injecții intra-oculare. Uzajul este doar topic. Nu se recomandă folosirea prelungită, deoarece poate crește riscul de opacifiere corneană şi poate duce la pierderea vederii.

Se recomandă precauție specială la pacienții cu probleme cardiace sau hipotiroidism. Se pare ca la acești pacienți reacțiile adverse pot fi agravate.

Carcinogeneză, mutageneză, afectarea fertilității.

Nu au fost efectuate studii pe termen lung la animale ȋn scopul evaluării potențialului carcinogen, mutagen sau posibila afectare a fertilității.

Supradozaj cu Alcaine

Nu există date despre supradozaj. Dacă se suspectează supradozajul, pacientul trebuie internat la centrele de primiri urgențe.

4) Interacțiuni și atenționări speciale pentru soluția Alcaine

Nu există date despre posibile interacțiuni ale soluției cu alte medicamente.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se vor conduce vehicule şi nu se vor folosi utilaje cat timp efectul anestezic al soluţiei Alcaine persistă la nivelul ochiului şi cât timp reflexul de clipire este abolit.

Sarcina şi alăptarea

Nu există studii la om care să ateste riscurile utilizării picăturilor oftalmice Alcaine ȋn cazul pacientelor însărcinate sau care alăptează. Nu este cunoscut potențialul risc pentru făt. Medicul trebuie să se informeze despre o posibilă sarcină a pacientelor care ar necesita anestezia oculară.

Potrivit FDA (Food and Drug Administration), Alcaine face parte din categoria de risc C pentru sarcină, ceea ce înseamnă că nu există studii la om, iar studiile pe animale au arătat posibile riscuri pentru făt. Prin urmare, se va folosi ȋn cazul pacientelor însărcinate sau care alăptează doar dacă medicul estimează că beneficiul adus pacientei depășește  potențialele riscuri.

Uzajul ȋn pediatrie

Siguranța şi eficacitatea soluției oftalmice Alcaine la copii a fost stabilită. Potrivit FDA, « utilizarea la copii mai mari de 12 ani este sprijinită de studii controlate. Există studii care oferă informații ȋn ceea ce privește siguranța folosirii soluției anestezice și la nou-născuți şi la copiii mai mici de 12 ani. »

Uzajul ȋn geriatrie

Nu au fost observate diferențe ȋn ceea ce privește eficacitatea şi siguranța utilizării produsului Alcaine, intre pacienții vârstnici şi ceilalți pacienți.

5) Doze si mod de administrare Alcaine

Dozajul uzual de Alcaine pentru îndepărtarea corpilor străini, a firelor de sutură sau pentru tonometrie.

1-2 picături ȋn fiecare ochi înainte de intervenție.

Proceduri chirurgicale scurte ȋn zona corneei sau conjunctivei.

1 picătură ȋn fiecare ochi care va fi supus operației la interval de 5-10 minute, 5 până la 7 doze.

Se recomandă protejarea ochiului cu un pansament steril după efectuarea procedurilor, reflexul de clipire fiind temporar inexistent.

6) Alte informații despre Alcaine

Trebuie să fie depozitată la o temperatură de 2º-8ºC şi ferită de lumină. Se prezintă ca o soluție clară de culoare galben-pal. Dacă soluția se închide la culoare, nu se va mai folosi.

Adaugă un comentariu