Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Denumirea genul Staphylococcus provine din limba greacă: staphyle=strugure și face referire la dispunerea cocilor în grămezi, aspect care copiază modelul ciorchinelui de strugure. Acest aspect adoptat de genul Staphylococcus este favorizat de înmulțirea lui pe mediile de cultură solide și se întâlnește rar la germenii găsiți în produsele patologice.
Stafilococii sunt coci gram pozitivi aerobi, cuprind un număr de 38 de specii, dintre care doar 18 au putut fi izolați la om. Dintre aceste specii izolate, cele mai cunoscute sunt: S. epidermidis, S. lugdunensus, S. schleiferi, S. haemolyticus, S. aureus. Staphylococcus aureus, numit și stafilococul auriu, este cea mai conoscută specie a genului, fiind și cel mai virulent. Cu excepția S. aureus, care produce coaculază, celelalte specii sunt încadrate în categoria stafilococilor coagulazo-negativi deoarece aceștia nu produc coagulază.
Acestă specie se găsește în general pe mucoase și piele. În ceea ce privește personalul medical, este prezent în vestibulul nazal în proporție de 90%, iar la persoanele sănătoase în procent de 20-40%.
După cum am precizat mai sus, stafilococul auriu este un coc gram pozitiv aerob, facultativ anaerob. În plus, cocii din acestă specie sunt imobili, catalazo-pozitivi, nesporulați, mezofili (se dezvoltă la temperaturi între 10 și 42℃, dar temperatura optimă este de 37℃) și necapsulați. Au un diametru cuprins între 0,5 și 1,5 µm, cresc pe medii obișnuite și formează colonii rotunde, convexe, care prezintă pigment galben auriu.
Geloza-sânge este unul dintre cele mai uzuale medii. El este compus din geloză simplă și sânge. Staphylocuccus aureus produce pe acest mediu o hemoliză (distrugerea globulelor roșii) completă.
Stafilococul auriu dă naștere celor trei tipuri de infecții: infecții localizate, care evoluează invaziv, infecții generalizate septicemice și sindroame toxice (apar brusc după o infecție și pot afecta unele organe într-un timp scurt).
– Foliculitele;
– Furunculele;
– Carbunculul;
– Hidrosadenita;
– Mastita;
– Impetigoul;
– Infecțiile plăgilor;
– Bacteremia (prezența bacteriilor în sistemul sangvin) și endocardita (inflamarea endocardului);
– Osteomielita (inflamația oaselor și a măduvei lor) și artrita septică (inflamarea unei articulații; este declanșată de către un agent patogen, microb);
– Infecțiile nosocomiale produse de S. aureus rezistent la meticilină (MRSA).
Organismul se apără de aceste infecții prin procesul de fagocitoză mediată de complement și de anticorpi. Având în vedere faptul că stafilococii prezintă diversitate antigenică și mecanisme de evitare a rezistenței antiinfecțioase, imunitatea postinfecțioasă se instalează cu dificultate.
Stafilococii se găsesc peste tot în natură, deci au un caracter ubicuitar. Staphylococcus aureus se găsește pe zonele tegumentare sau pe suprafețele umede. De asemenea, aceștia au mai fost observați în tractul gastrointestinal, urogenital și în orofaringe.
În cazul unui nou-născut, contaminarea cu S. aureus începe la nivelul bontului ombilicat, a pielii și a ariei perineale. Ulterior, agentul patogen s-a putut identifica și la nivelul nazofaringelui. Dintre persoanele sănătoase, 30% sunt purtători nazofaringieni persistenți, cei mai vulnerabili fiind pacienții îndelung spitalizați, personalul medical, persoanele cu infecții de tip eczematiform (cu erupție cutanată), cei cu accese venoase repetate.
Având în vedere faptul că trasmiterea infecției se face prin intermediul tegumentului și al nazofaringelui, această cale este propice apariției infecțiilor nosocomiale.
În general, stafilococii sunt sensibili la temperaturi crescute, la soluții antiseptice și la dezinfectante. Ei pot trăi pe suprafețe umede perioade lungi de timp. La persoanele sensibile, contactul cu agentul patogen se poate realiza direct sau indirect. Din această cauză sunt recomandate reguli clare de igienă la cadrele medicale. Astfel, pacienții sunt feriți, pe cât posibil, de germenii contactați prin transfer de la personalul medical.
Diagnosticul constă în evidențierea macroscopică directă și izolarea stafilococilor din puroi sau alte produse patologice.
Acesta este valoros în ceea ce privește stabilirea unui diagnostic precoce al genului Staphylococcus și elaborarea unui tratament util. Pe frotiurile colorate Gram, se poate observa prezența cocilor Gram pozitivi; aceștia sunt dispuși în grămezi. Pe lângă cocii Gram pozitivi, mai putem observa polimorfonucleareneutrofile. Dacă dorim să aflăm specia, trebuie să produsele patologice pe medii de cultură.
Pentru însămânțarea stafilococilor, cel mai comun mediu de cultură este geloza-sânge. Ca mediu selective, este folosit unul hiperclorurat numit mediul Chapman. Laboratoarele, care prelucrează un număr mare de recoltări patologice, utilizează medii diferențiale de tipul agarului și/sau bulionului pentru orientarea într-o singură etapă a diagnosticului de specie.
Produsele recoltate se incubează 24 de ore la 37℃, pe geloză-sânge. După aceste 24 de ore, coloniile de Staphylococcus aureus sunt netede, hemolitice, rotunde, uneori chiar pigmentate cu un pigment auriu. De cele mai multe ori, identificarea bazată doar pe carecterele culturale nu este suficientă.
Testul coagulazei este principalul marker, care ajută la identificarea tulpinilor de Staphylococcus aureus. Coagulaza legată, numită și clumping factorul, produce coagularea plasmei umane sau de iepure. Acestă coagulază poate fi identificată cu ajutorul unei tehnici de aglutinare pe lamă. Având în vedere faptul că un prcocent de 5% de S. aureus pot să nu producă coagulază legată, trebuie să fie testată și producerea de coagulază liberă. Tulpinile, care nu produc coagulază liberă sau legată sunt însemnate ca fiind coagulazo-negative. Din categoria coagulazo-negative, putem aminti pe cele mai importante specii: S. epidermidis, S. saprophyticus,
În mod normal, stafilococul este sensibil la majoritatea familiilor de antibiotice: betalactamine, macrolide, carbapeneme, glicopeptine (vancomicină), rifampicină etc. Dar este natural rezistent la polimixine și la quinolonele de generația întâi.
Stafilococii au început să dobândească rezistență după ce s-a introdus penicilina în terapie. După terapia cu penicilină, a apărut meticilina. Aceasta este o penicilină care opune rezistență la β–lactamaze. Tratamentul cu meticilină a fost folosit o perioadă scurtă de timp deoarece au început să apară tulpini rezistente la acesta, precum: S. aureus (MRSA) și S. epidermidis (MRSE).
Epidemiologia MRSA s-a schimbat în ultimii zece ani, acesta se găsește aproape exclusiv nosocomial. Cele mai întâlnite infecții date de MRSA-ul comunitar sunt infecțiile cutanate și cele ale țesutului subcutanat.
În aceste condiții, cel mai eficient medicament împotriva MRSA-ului și MRSE-ului este vancomicina. Este recomandată asocierea ei cu rifampicină sau gentamicină deoarece vancomicina poate produce reacții adverse.
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.