Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Tratament CyberKnife

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

CyberKnife este un sistem robotizat care utilizează radiații cu scopul de a scădea rata de multiplicare a tumorilor în stadii avansate sau în cazul cancerului recurent. Acest sistem este compus din șase brațe automatizate care conțin un dispozitiv ce emite radiații X cu energie mare. Acest sistem poate fi utilizat și în cadrul ședințelor clasice de radioterapie. Precizia milimetrică cu care radiațiile sunt emise face ca țesuturile sănătoase din jurul tumorii să fie protejate de acestea. De asemenea, nu este necesară realizarea unor incizii sau administrarea anestezicelor. Flexibilitatea celor șase brațe permite o utilizare facilă, chiar dacă pacientul se află în poziția de decubit. 

Pacienții care au în schema de tratament utilizarea acestui sistem robotizat de emitere a radiațiilor nu prezintă alterări ale calității vieții, precum în cazul celor în care este utilizată radioterapia convențională. Pacientul își poate realiza astfel, activitățile normale la scurt timp după sesiunea de tratament. Alt avantaj al acestui tratament constă în faptul că nu este necesară internarea, putându-se realiza și în ambulatoriu. 

Cui i se adresează?

Tratamentul cu CyberKnife este aprobat a se utiliza în următoarele tipuri de neoplazii:

 • tumori cerebrale
 • tumori spinale
 • tumori ale măduvei spinării
 • cancer la plămâni
 • cancer de prostată
 • tumori hepatice
 • tumori renale
 • cancerul de pancreas

Durata tratamentului

O ședință cu CyberKnife poate dura între 30 până la 90 de minute.

Posibile efecte secundare

Majoritatea pacienților nu prezintă efecte secundare sau pot prezenta unele efecte pe termen scurt. Dispariția efectelor secundare se realizează relativ rapid. Printre posibilele manifestări se enumeră:

 • cefalee
 • stări de oboseală
 • stări de greață

Alte efecte mai pronunțate pot fi:

 • dificultăți la urinare
 • iritații anale sau rectale
 • hemoroizi
 • constipație sau diaree

Perioada de recuperare

Perioada de recuperare este relativ scurtă. După ședința de tratament, pacienții pot efectua activitățile zilnice obișnuite. De asemenea, pacienții nu necesită o pregătire amplă înaintea efectuării tratamentului. 

Rata de succes a acestui tratament este în jur de 95-100%.

Tratamente alternative

Pacienții pot beneficia și de alte tratamente, în funcție de recomandarea medicului specialist. Printre acestea, pot fi:

 • radioterapie convențională
 • radiochirurgie
 • chirurgie cu Gamma Knife (se utilizează doar pentru tumorile cerebrale)
 • chimioterapie

Principiul de funcționare

Principiul prin care sistemul robotizat CyberKnife este util pacienților cu cancer constă în distrugerea materialului genetic din celule. Astfel, dacă celulelor canceroase le este distrus materialul genetic, acestea nu se mai pot multiplica și vor muri. În acest fel, cancerul este stopat. 

Tratamentul CyberKnife

Aplicarea tratamentului CyberKnife constă în mai multe etape, printre care:

1. Consultația medicală

Aceasta poate fi cea mai importantă parte din cadrul tratamentului, deoarece medicul specialist stabilește pe baza analizelor, a imagisticii și a anamnezei diagnosticul cel mai probabil și planul de tratament. 

2. Alegerea tratamentului 

Medicul specialist împreună cu o echipă multidisciplinară de medici vor alege tratamentul care se potrivește cel mai bine fiecărui pacient în parte. De asemenea, pacientului i se explică detaliat care sunt beneficiile, dar și riscurile tratamentului, care este prognosticul. 

3. Pregătirea pacientului

Pentru a realiza un tratament corespunzător se efectuează un set complet de analize clinice si tehnici imagistice, pentru a ști cu precizie localizarea tumorii și stadiul de dezvoltare a acesteia. 

4. Planificarea tratamentului

Medicul specialist decide tipul și durata tratamentului, doza și intensitatea radiaților utilizate. Aceste detalii se stabilesc în funcție de localizarea tumorii, stadiul de dezvoltare și țesuturile sănătoase din jurul acesteia. 

5. Aplicarea tratamentului

Pacientul este supus ședințelor de tratament, conform indicațiilor medicului specialist. Pe toată durata tratamentului, medicul va monitoriza pacientul și este pregătit să intervină în cazul apariției complicațiilor. 

În cele mai multe dintre cazuri este necesară o singură ședință de tratament. Cu toate acestea, pot exista situații când medicul decide să realizeze două sau mai multe ședințe. 

6. Monitorizarea pacientului după tratament

Pacientul este îndrumat să realizeze vizite regulate la medicul specialist pentru observarea evoluției tumorii, a posibilelor efecte secundare ce pot apărea. Vizitele la medicul specialist se recomandă a se face pe o perioadă de trei luni în cazul pacienților cu tumori maligne și metastaze sau pe o perioadă de șase luni pentru pacienții cu tumori benigne sau malformații vasculare. 

Avantajele CyberKnife

Avantajele acestui tratament sunt multiple și le depășesc pe cele ale tratamentelor convenționale. Astfel, avantajele acestuia sunt:

 • pacientul nu prezintă dureri sau discomfort în timpul sau după efectuarea procedurii
 • anestezia nu este necesară
 • nu se realizează incizii sau operații complicate
 • pacientul nu necesită spitalizare
 • pacientul poate realiza activitățile obișnuite la scurt timp după tratament
 • nu există riscul de a dezvolta infecții sau hemoragii
 • flexibilitatea brațelor robotice permite realizarea tratamentului cu aceeași precizie ridicată indiferent de poziția pacientului
 • durata tratamentului este scăzută comparativ cu alte proceduri
 • efectele secundare sunt diminuate și în cazuri rare persistă câteva zile
 • radiațiile sunt distribuite cu o precizie înaltă către locul tumorii, astfel încât manifestări precum arsuri ale pielii sau căderea părului apar extrem de rar
 • aplicarea tratamentului CyberKnife nu lasă cicatrici

 

 

 


Clinici unde efectuam proceduraServicii asemănătoare

CyberKnife este un sistem robotizat care utilizează radiații cu scopul de a scădea rata de multiplicare a tumorilor în stadii avansate sau în cazul cancerului recurent. Acest sistem este compus din șase brațe automatizate care conțin un dispozitiv ce emite radiații X cu energie mare. Acest sistem poate fi utilizat și în cadrul ședințelor clasice de radioterapie. Precizia milimetrică cu care radiațiile sunt emise face ca țesuturile sănătoase din jurul tumorii să fie protejate de acestea. De asemenea, nu este necesară realizarea unor incizii sau administrarea anestezicelor. Flexibilitatea celor șase...

Mai mult..

Cancerul este o patologie care se caracterizează prin apariția unor celule anormale care se multiplică necontrolat. În cazul cancerului la sân, celulele canceroase pot fi prezente la acest nivel sau pot metastaza în alte locații din organism prin intermediul sângelui sau al vaselor limfatice. În majoritatea cazurilor, progresia acestei boli se realizează relativ lent.  Tipuri de tratament Tratamentul cancerului la sân este ales de către medicul specialist în funcție de tipul de cancer, stadiul de dezvoltare, patologii asociate ale pacientului. Printre tehnicile cele mai utilizate pentru tratarea cancerului de sân...

Mai mult..

Blastomul reprezintă o tumoră embrionară ce are cel mai probabil o cauză genetică. Aceasta se formează în timpul dezvoltării țesuturilor și a organelor. De aceea, originea acestor tumori nu este elucidată, celulele care o formează fiind foarte puțin diferențiate. De ce mai multe ori, tumora poate conține țesut mezenchimal sau epitelial.  Blastomul este o tumoră ce are o dezvoltare extrem de rapidă. Drept urmare, la foarte puțin timp după diagnosticare (aproximativ o săptămână) este recomandat a se efectua o intervenție chirurgicală pentru a o elimina. Riscurile efectuării operației cresc dacă...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!