Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, octombrie 04, 2022

Zildon 5 mg – Prospect medicament

NewsMed
NewsMed

04 May 2020

eye-glyph Vizualizări: 35

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Zildon

Zildon 5 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Zildon conţine ca substanță activă clorhidrat de donepezil 5 mg. Donepezilul face parte din clasa anticolinesterazicelor. Ca excipienți, Zildon conține:

 • Celuloză microcristalină
 • Lactoză monohidrat
 • Amidon de porumb
 • Stearat de magneziu
 • Alcool polivinilic
 • Talc
 • Dioxid de titan (E 171)
 • Macrogol
 • Lecitină din soia

2. Indicații și contraindicații Zildon

Donepezilul este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor uşoare până la moderat severe ale demenţei Alzheimer.

Acest medicament nu este recomandat a fi administrat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanţa activă, la derivaţii piperidinici, soia, arahide sau la oricare dintre excipienţi enumerați anterior.

3. Reacții adverse și supradozajul cu Zildon

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Infecţii şi infestări

Cel mai frecvent a fost raportată răceala obişnuită.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Cea mai întâlnită este anorexia.

Tulburări psihice

Au fost raportate următoarele reacții adverse:

 • Halucinaţii
 • Agitaţie
 • Comportament agresiv
 • Vise anormale și coșmaruri
Tulburări ale sistemului nervos

Pot fi întâlnite:

 • Sincopă
 • Ameţeli
 • Insomnie
 • Convulsii
 • Simptome extrapiramidale
 • Sindrom neuroleptic malign
Tulburări cardiace

Din această categorie cele mai frecvente sunt: bradicardie, bloc sinoatrial, bloc atrioventricular.

Tulburări gastro-intestinale

Din această categorie putem enumera:

 • Diaree
 • Greaţă
 • Vărsături
 • Tulburări abdominale
 • Hemoragie gastrointestinală
 • Ulcere gastrice şi duodenale
Tulburări hepato-biliare

A fost raportată apariția disfuncţiei hepatice, incluzând hepatită.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Pot apărea: erupţie cutanată tranzitorie și prurit.

Tulburări musculoscheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Cel mai frecvent raportate sunt crampele musculare.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Au fost întâlnite cazuri de incontinenţă urinară.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Dintre acestea putem menționa: cefalee, oboseală, durere.

Investigaţii diagnostice

Cel mai frecvent a fost raportată o creştere minoră a concentraţiei plasmatice a creatinkinazei musculare.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

La animale, au fost observate semne de stimulare colinergică, dependente de doză, care includ: reducerea mişcărilor spontane, poziţie de pronaţie, mers ezitant, lăcrimare, convulsii clonice, deprimare respiratorie, salivaţie, mioză, fasciculaţii şi hipotermie.

Supradozajul cu inhibitorii colinesterazei poate determina crize colinergice caracterizate prin: greaţă severă, vărsături, sialoree, transpiraţie, bradicardie, hipotensiune arterială, deprimare respiratorie, colaps şi convulsii. Este posibilă agravarea slăbiciunii musculare şi poate duce la deces dacă este implicată musculatura respiratorie.

Similar oricărui caz de supradozaj, trebuie utilizate măsurile generale de susţinere a funcţiilor vitale. Pentru supradozajul cu donepezil, pot fi utilizate ca antidot anticolinergice terţiare cum este atropina. Se recomandă administrarea intravenoasă de sulfat de atropină: o doză iniţială de 1 până la 2 mg i.v., urmând ca dozele următoare să fie ajustate în funcţie de răspunsul clinic.

Au fost raportate răspunsuri atipice în ceea ce priveşte tensiunea arterială şi frecvenţa cardiacă şi la alte colinomimetice, atunci când au fost administrate concomitent cu anticolinergice cuaternare, cum este glicopirolatul. Nu se cunoaşte dacă clorhidratul de donepezil şi/sau metaboliţii săi pot fi eliminaţi prin dializă (hemodializă, dializă peritoneală sau hemofiltrare).

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Zildon

Anestezie

Donepezilul, fiind un inhibitor de colinesterază, poate accentua relaxarea musculară de tip succinilcolinic, în timpul anesteziei.

Afecţiuni cardiovasculare

Datorită acţiunii lor farmacologice, inhibitorii de colinesterază pot exercita efecte vagotonice asupra frecvenţei cardiace (de exemplu bradicardie). Posibilitatea apariţiei acestui tip de acţiune poate fi importantă, îndeosebi, la pacienţii cu “boală de nod sinusal” sau alte tulburări ale conducerii supraventriculare, cum sunt blocul sinoatrial sau atrioventricular. Au fost raportate cazuri de sincopă şi convulsii. La evaluarea acestor pacienţi, trebuie luată în considerare posibilitatea apariţiei unor blocuri cardiace sau a unor pauze sinusale lungi.

Afecţiuni gastro-intestinale

Pacienţii cu risc crescut de apariţie a ulcerului, de exemplu cei cu boală ulceroasă în antecendente sau cei trataţi concomitent cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, trebuie monitorizaţi din punct de vedere al simptomatologiei.

Sindromul neuroleptic malign

Sindromul neuroleptic malign, o afecțiune care pune viața în pericol, este caracteriza prin hipertermie, rigiditate musculară, instabilitate vegetativă, altererea conștienței și concentrații plasmatice crescute de creatininfosfokinază, a fost raportată cu o frecvență foarte rară, în special la pacienții care utilizau concomitent antipsihotice. Alte semne pot include mioglobinurie (rabdomioliză) și insuficiență renală acută. Dacă un pacient dezvoltă semne și simptome care indică sindrom neuroleptic malign sau prezintă febră mare inexplicabilă fără manifestări clinice ale sindromului neuroleptic malign, tratamentul trebuie întrerupt.

Afecţiuni pulmonare

Datorită acţiunii colinomimetice, inhibitorii de colinesterază trebuie recomandaţi cu prudenţă pacienţior cu antecedente de astm bronşic sau boală pulmonară obstructivă cronică.

Interacțiuni

Trebuie evitată administrarea concomitentă a donepezilului cu alţi inhibitori de acetilcolinesterază, agonişti sau antagonişti ai sistemului colinergic.

Lactoză şi glucoză

Comprimatele filmate de clorhidrat de donepezil conţin lactoză şi amidon de porumb (sursă de glucoză). Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Sarcina și alăptarea

Nu există date adecvate privind utilizarea donepezilului la gravide. Riscul potenţial pentru om este necunoscut. De aceea, donepezil nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar.

La om, nu se cunoaşte dacă clorhidratul de donepezil este excretat în lapte şi nu există studii efectuate la femeile care alăptează. Ca urmare, femeile tratate cu donepezil nu trebuie să alăpteze.

5. Doze și mod de administrare Zildon

Adulți și vârstnici

Tratamentul se iniţiază cu 5 mg pe zi (în doză unică pe zi). Doza de 5 mg pe zi trebuie menţinută pentru o perioadă de cel puţin o lună, pentru a se obţine primele răspunsuri clinice la tratament şi pentru a permite atingerea concentraţiilor constante de clorhidrat de donepezil. După evaluarea clinică a rezultatelor după prima lună de tratament cu 5 mg pe zi, doza poate fi crescută la 10 mg pe zi (în doză unică). Doza maximă recomandată pe zi este de 10 mg. Dozele mai mari de 10 mg pe zi nu au fost evaluate în studii clinice.

Tratamentul trebuie iniţiat şi supravegheat de un medic cu experienţă în diagnosticarea şi tratamentul demenţei Alzheimer.Tratamentul cu donepezil trebuie iniţiat numai în cazul în care există o persoană care să poată supravegheze regulat modul în care pacientul utilizează medicamentul. Tratamentul de întreţinere poate fi continuat atât timp cât există un beneficiu terapeutic pentru pacient. De aceea, beneficiul clinic al donepezilului trebuie reevaluat periodic.

Întreruperea tratamentului trebuie luată în considerare atunci când efectul terapeutic nu mai este evident. Răspunsul individual la donepezil nu poate fi prevăzut.După întreruperea tratamentului se observă dispariţia treptată a efectelor benefice ale donepezilului.

Insuficienţă hepatică şi renală

La pacienţii cu insuficienţă renală, poate fi utilizată o schemă terapeutică similară, deoarece clearanceul clorhidratului de donepezil nu este influenţat de această afecţiune. La pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată, datorită unei eventuale expuneri crescute, creşterea dozelor trebuie efectuată în funcţie de tolerabilitatea individuală. Nu există date referitoare la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.

Copii şi adolescenţi

Donepezil nu este recomandat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Mod de administrare

Comprimatul filmat trebuie administrat oral, seara, chiar înainte de culcare.

6. Alte informații Zildon

Donepezilul are o influenţă mică sau moderată asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Demenţa poate determina alterarea capacităţii de a conduce vehicule sau poate compromite capacitatea de a folosi utilaje. În plus, donepezilul poate induce fatigabilitate, ameţeli şi crampe musculare, în special la iniţierea tratamentului sau la creşterea dozelor. Medicul curant trebuie să evalueze periodic capacitatea pacienţilor trataţi cu donepezil de a continua să conducă vehicule sau de a folosi utilaje complexe.

Perioada de valabilitate este de 2 ani.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!