Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

luni, octombrie 03, 2022

Acid folic drajeuri (Vitamina B9)

NewsMed
NewsMed

22 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 135

Distribuie Articolul

1) Denumire, compozitie si clasa de medicamente

Acidul folic reprezintă o formă a vitaminei B9 care se găsește în legume (fasole, mazăre, linte, spanac, varză), carne (ficat) și ouă. Acidul folic ajută corpul să producă celule noi sănătoase, având rol în sinteza și repararea ADN-ului și ARN-ului. Se administrează acid folic îndeosebi femeilor însărcinate pentru prevenirea unor defecte ale copilului. Alte utilizări sunt reprezentate de tratarea anemiei pernicioasă prin lipsă de acid folic, aport insuficient, alcoolism, boli cu absorbție deficitară intestinală.

2) Indicatii si contraindicatii

Acidul folic se adminstrează femeilor fertile, în special celor care încearcă să rămână însărcinate, dar si gravidelor în primele 4 săptămâni de sarcină. Se mai administrează în anemia macrocitară cu deficit de acid folic, tulburări de absorbiție intestinală, la femeile care au deja un copil cu spina bifida sau alte anomalii de închidere de tub neural.

Reprezintă contraindicații alergiile la acid folic sau la excipienți, pacienții cu neoplasm sau anemiile de cauza necunoscută.

3) Reactii adverse si supradozajul

Reacțiile adverse sunt rare și sunt reprezentate de febra, reacții cutanate alergice, eritem, prurit, dispnee. Alte reacții adverse cu frecvență necunoscuta sunt reprezentate de manifestări digestive, adică diaree, greață sau vărsături.

Supradozajul cu acid folic este rar întâlnit. Acesta poate masca o concentrație scăzută de vitamina B12 sau  poate împiedica acțiunea altor medicamente, în special cele pentru tratamentul epilepsiei.

4) Interactiuni si atentionari speciale

Drajeurile conțin lactoză monohidrat. Cei cu intoleranță la lactoza trebuie să fie precauţi.

Acidul folic poate interacționa cu alte medicamente, determinând scăderea concentrației sangvine de anticonvulsivante inductoare enzimatice, precum fenitoina, fenobarbitalul sau primidona. Se evita administrarea concomitentă de acid folic și fluorouracil, capecitabină sau sulfamide.

Acidul folic nu influențează capacitatea de a conduce sau de a utiliza utilaje automatizate.

5) Doze si mod de administrare

Drajeurile conțin 5 mg de acid folic. Se poate administra 5-30 mg/zi.

Suplimentele de acid folic se administrează cu apă, cu sau fără alimente. Acidul folic se absoarbe rapid și nivelele maxime apar într-o oră. Deoarece este hidrosolubil, nu se stochează în organism și este necesară administrarea zilnică de alimente bogate în folați sau suplimente alimentare.

6) Alte informatii

Se poate administra în sarcină la recomandarea medicului.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!