Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Azactam

Azactam se comercializează sub formă de flacoane. Fiecare flacon de Azactam conține 500 mg aztreonam și 390 mg L-arginină. azactamul este un antibiotic, făcând parte din clasa betalactamicelor. L-arginina este un aminoacid.

2. Indicații și contraindicați Azactam

Acest antibiotic are acțiune bactericidă față de germenii gram-negativi, chiar și în condiții de anaerobioză. Nu este activ față de microorganismele gram-pozitive sau anaerobe. 

Poate fi administrat ca tratament în infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa rezistent la piperacilin, cefoperazon și aminoglicozide. În combinație cu piperacilin, cefoperazon sau cefotaxim acționează sinergic față de multe tulpini de Enterobacteriacee. Nu are efect toxic renal și de asemenea nu afectează coagularea sanguină.

Nu este indicat a fi administrat la pacienții cunoscuți cu hipersensibilitate la substanța activă sau la alte antibiotice înrudite cu aceasta.

3. Reacții adverse Azactam

Cele mai frecvente reacții adverse ce au fost raportate și categorizate sunt reacțiile locale, cum ar fi rash-ul. De asemenea, au fost întâlnite și greață și diaree.

4. Doze și mod de administrare Azactam

Acest medicament poate fi administrat atât intravenos cât și intramuscular. Doza și calea de administrare fiind individualizate în funcție de sensibilitatea agentului cauzal, severitatea infecției și starea pacientului.

În cazul adulților

În:

  • infecții ale tractului urinar doza recomandată este de 0,5-1 g la 8-12 ore
  • infecții sistemice severe 1-2 g la 8-12 ore
  • infecții severe 2 g la 6-8 ore

Doza maximă recomandată este de 8 g pe zi. Doza trebuie redusă în caz de insuficiență renală, dializă, hemodializă sau afectare hepatică gravă. De asemenea, doza trebuie redusă la jumătate când clearance-ul la creatinina este intre 10-30 ml/min.

În cazul copiilor

Doza uzuală pentru copii mai mari de 1 lună este de 30 mg/kg corp, administrat la fiecare 6-8 ore. În infecții severe la copiii mai mari de 2 ani se recomandă 50 mg/kg corp la fiecare 6-8 ore. 

 

Adaugă un comentariu